piątek, 7 września 2012

Smażony kalafior zapiekany pod serkiem



Lato.. lato.. tak szybko odchodzi/ odeszło?
Mi się z latem kojarzy kalafior do kazdego niedzielnego maminego obiadu...
Już od dawna nie robimy go u mnie w rodzinie z bułką tartą.. 
Zawsze staramy się odrkryć jakiś inny zdrowszy dodatek..
Koperek.. pietruszka, żółty ser.. 

A ja mam dla Was troszkę pracochłonny przepis..
ale kalafior smakuje bosko :)






Potrzebujemy:


mały kalafior
serek wiejski (lekki lub jaki lubicie)
łyżeczkę oliwy z oliwek

pieprz, słodka paparyka, granulowany czosnek



Najpierw wycinamy nogę kalafiora i liście, gotujemy w całości. Ja lubię jeszcze lekko twardawego, więc ugotujcie do takiej miekkości jak lubicie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i odcedzony na sitku kalafior obsmażamy z obu stron aż zrobi się gdzieniegdzie brazowa skorupka. 
Przekładamy na talerz i delikatnie rozkrajamy w kilku miejscach, tam nakładamy serek wiejski. Przyprawiamy troszkę i wstawiamy albo do piekarnika na około 15-20 min.. labo tak jak ja na szybko do mikrofali na 2,5 min na max moc. 




Zajadajcie ze smakiem! ;)




2 komentarze:

  1. Roztopiony wiejski, uwielbiam! świetny sposób na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpuszczony każdy ser jest dla mnie lepszy.. a wiejski .. imm.. Masz podobne podniebienie ;D

      Usuń