poniedziałek, 9 lipca 2012

Pełnoziarniste gofry z czereśniami



Idealne na II Śniadanie.
Sycące i w miarę chrupiące - takie jak lubię :)






Potrzebujemy:
(na 2 gofry)

białko jaja + szczypta soli
pół szkl. mąki pełnoziarnistej
4 łyżki wody gazowanej
2 łyżki mleka
łyżeczka stewii (lub 2 jeśli lubicie słodko, słodzik lub cukier)
pół łyżeczki proszku do pieczenia

kilka czereśni
listki mięty
kefir naturalny 


Najpierw ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. W innym naczyniu miksujemy resztę składników do połaczenia i delikatnie łączymy z ubitym białkiem (mieszamy łyżką- nie miksujemy!).
Smażymy w gofrownicy do złocistego koloru. Układamy owoce i polewamy kefirem. Dodajemy listki mięty jeżeli lubimy.




Smacznego!





3 komentarze:

  1. brak gofrownicy to jedna z moich kulinarnych bolączek :C uwielbiam gofry!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja swoją kupiłam za 20-30 zł. Powłoka nic nie przywiera. Gofrownica świetnie piecze i mam już ją jakiś 3 rok chyba :)

      Usuń
  2. Jutro zrobię na śniadanie. Dzisiaj nawet kupiłam gofrownicę. :)

    OdpowiedzUsuń