Idealne na II Śniadanie.
Sycące i w miarę chrupiące - takie jak lubię :)
Potrzebujemy:
(na 2 gofry)
białko jaja + szczypta soli
pół szkl. mąki pełnoziarnistej
4 łyżki wody gazowanej
2 łyżki mleka
łyżeczka stewii (lub 2 jeśli lubicie słodko, słodzik lub cukier)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
kilka czereśni
listki mięty
kefir naturalny
Najpierw ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. W innym naczyniu miksujemy resztę składników do połaczenia i delikatnie łączymy z ubitym białkiem (mieszamy łyżką- nie miksujemy!).
Smażymy w gofrownicy do złocistego koloru. Układamy owoce i polewamy kefirem. Dodajemy listki mięty jeżeli lubimy.
brak gofrownicy to jedna z moich kulinarnych bolączek :C uwielbiam gofry!
OdpowiedzUsuńja swoją kupiłam za 20-30 zł. Powłoka nic nie przywiera. Gofrownica świetnie piecze i mam już ją jakiś 3 rok chyba :)
UsuńJutro zrobię na śniadanie. Dzisiaj nawet kupiłam gofrownicę. :)
OdpowiedzUsuń