piątek, 29 czerwca 2012

Jajko na chrupiącej szynce



Tak proste, a zarazem tak pyszne :)
Moje love II śniadaniowe. 
Idealnie pasuje do zielonej kanapki, która na pewno kiedyś się tutaj pojawi.






Potrzebujemy:

4-5 plastrów szynki wędzonej drobiowej
jajko
szczypiorek
świeżo zmielony pieprz


Jajko gotujemy jak lubimy, na miękko, twardo, pół twardo lub koszulce.. jak kto lubi :)
Szynkę tniemy na paseczki i układamy na dużym talerzu, tak by plastry nie dotykały siebie nawzajem. Wstawiamy do mikrofalówki na max moc na 2-3 min. Od czasu do czasu uchylamy drzwiczki by para uciekła (ja otworzyłam  i zamknęłam 3 razy). Gdy szyneczka już będzie gotowa, dajmy jej chwile ostygnąć i układamy na talerzu. Na wierzch dajemy jajko, pieprz i szczypiorek. 

Prawda, że proste?








Polecam także z jajkiem w koszulce...





3 komentarze:

  1. ale Ty jesteś pomysłowa:P!

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię takie "chipsy" z szynki i maczam je w różnych dipach ;D super pomysł, żeby zjeść je z jajkiem ;)

    OdpowiedzUsuń