Pomysł powstał na kolacje..
Chciałam zjeść ogórka.. i dodałam białko :)
Potrzebujemy:
świeżego górka
1/2 kostki twarogu
1-2 łyżki serka wiejskiego
plaster wędzonej polędwicy z indyka
korniszon
kiełki
*jedna papryczka chilli (jeżeli lubicie na ostro)
pieprz, bazylia, ulubione zioła
Kroimy szynke, korniszona, papryczke na kawałki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy twaróg, serek i przyprawy i mieszamy widelcem. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki (widoczne na zdj). Z każdego kawałka wydrążamy łyżeczką, lub jej drugim końcem miąższ, uważając by nie przebić dna.
Powstałe wydrążone ogórki faszerujemy twarogiem i ozdabiamy kiełkami.
Resztę farszu wyłożyłam na gruby plaster surowej kalarepy i obsypałam słodką papryką.
Takie ogórki nadają się jako zdrowa przekąska na imprezke.
Każdy bierze do ręki i nie ma problemu :)
Chrupiemy ze smakiem! :)
Świetny pomysł. Pieknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo twarożek z ogórkiem uwielbiam :D
OdpowiedzUsuń