czwartek, 21 czerwca 2012

Nadziewane ogórki



Pomysł powstał na kolacje..
Chciałam zjeść ogórka.. i dodałam białko :)





Potrzebujemy:

świeżego górka
1/2 kostki twarogu
1-2 łyżki serka wiejskiego
plaster wędzonej polędwicy z indyka
korniszon
kiełki
*jedna papryczka chilli (jeżeli lubicie na ostro)


pieprz, bazylia, ulubione zioła




Kroimy szynke, korniszona, papryczke na kawałki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy twaróg, serek i przyprawy i mieszamy widelcem. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na duże kawałki (widoczne na zdj).  Z każdego kawałka wydrążamy łyżeczką, lub jej drugim końcem miąższ, uważając by nie przebić dna. 
Powstałe wydrążone ogórki faszerujemy twarogiem i ozdabiamy kiełkami.





Resztę farszu wyłożyłam na gruby plaster surowej kalarepy i obsypałam słodką papryką.






Takie ogórki nadają się jako zdrowa przekąska na imprezke. 
Każdy bierze do ręki i nie ma problemu :)


Chrupiemy ze smakiem! :)

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł. Pieknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować, bo twarożek z ogórkiem uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń